Profesionální péče o Vaši zahradu a stromy 

ŘEZ A STŘIH ŽIVÝCH PLOTŮ A KEŘŮ

ŘEZ OVOCNÝCH A OKRASNÝCH STROMŮ

REKONSTRUKCE ZAHRAD

ZAKLÁDÁNÍ A REVITALIZACE TRÁVNÍKŮ

Podrobnější popis činností:

ÚDRŽBA OVOCNÝCH A OKRASNÝCH STROMŮ, KEŘŮ

Potřebujete ořezat stromy a keře?

Svěřte tuto práci odborníkovi.

Stromy totiž nelze kvalitně ostříhat podle příručky, je potřeba praxe.

Mám zkušenosti v oboru ovocnářství a údržby okrasných stromů a provádím práce i v korunách stromů.

Typy odborných řezů:

  • UDRŽOVACÍ ŘEZ
  • ODSTRANĚNÍ VÝMLADKŮ
  • REDUKČNÍ ŘEZ
  • ZDRAVOTNÍ ŘEZ
  • ZMLAZOVACÍ ŘEZ

STŘÍHÁNÍ ŽIVÝCH PLOTŮ

Při stříhání živých plotů, je třeba dodržet základní atributy udržitelnosti.

Špatně stříhaný živý plot se časem rozklesává a bortí, po čase působí nevzhledně nebo se stává od zdola průhledným, jelikož již v dolních patrech nad zemí neobráží. 

Což není způsobeno stářím, ani velikostí plotu, ale špatným střihem. Dalším problémem je příliš do široka zapěstovaný živý plot. Dokážeme téměř jakýkoliv zanedbaný živý plot úspěšně zrekonstruovat. Sice to pár let trvá, ale lze to i tak, aniž by zákazník ztratil soukromí, který mu živý plot poskytuje.

Umíme:

  • ODBORNÝ STŘÍH ŽIVÝCH PLOTŮ
  • OPRAVY ŠPATNĚ STŘIHANÝCH PLOTŮ
  • REDUKCE PŘEROSTLÝCH PLOTŮ

PÉČE O TRÁVNÍK, ZAKLÁDÁNÍ TRÁVNÍKU VÝSEVEM, KOBERCOVÉ TRÁVNÍKY

Pokud chceme mít trávník stále reprezentativní, vyžaduje pravidelnou údržbu:

Sečení - pravidelné sečení je často opomíjenou, přesto naprosto primární součástí skvělého vzhledu trávníku. Sečením udržujeme potřebnou výšku trávníku, která se odvíjí dle jednotlivých typů trávníku a ročního období. Pravidelným sečením podporujeme odnožování travních jedinců (zhušťujeme trávník), snižujeme možnost výskytu plevelů v trávníku a dosahujeme kvalitního vzhledu travnaté plochy.

Trávník bohužel nebude nikdy vypadat skvěle, pokud ho sečeme jen v okamžiku, kdy už opravdu musíme. Travní stéblo je živý organismus, který je také stresován přílišnou redukcí délky. Sečení je nutné přizpůsobit přírůstku a to tak, že bychom měli při každém sekání snižovat výšku trávníku o maximálně 1/3 výšky.
Před zimními měsíci doporučuji z praxe provést seč na kratší výšku, nedochází pak ke zdrnovatění a také eliminujeme sněžnou plíseň trávníku. Naopak v letním období doporučuji sekat trávník trochu výše. Je pak méně stresován horkem a suchem. Při větší výšce trávníku a dobrém zapojení lépe drží vlhkost a nedochází k jeho žloutnutí. Jakmile však přestanou tropy a začne častěji pršet (případně přidáme na závlaze), měli bychom výšku trávníku opět snížit, jinak je trávník napaden plísní Kornatkou travní.

Hnojení - Pravidelné hnojení též není nějaký novodobý přežitek, v přírodě toto běžně obstarávají pasoucí se zvířata, která však na zahradě běžně nemíváme. Chceme-li, aby byl trávník sytě zelený, bez mechů a plevelů, je nutné se mu po této stránce párkrát ročně věnovat. Hnojením nedocílíme jen "zbytečné" tvorby další zelené hmoty, jak se někteří mylně domnívají. Hnojivo pomáhá trávníku celkově ve vegetativním růstu, tj. např. podporuje tvorbu odnoží, trávník se tím samovolně zahušťuje a přirozeně vytěsňuje nežádoucí dvouděložné rostliny (plevely), které navíc toto hnojení nesnášejí, neboť z vegetativního růstu velmi brzy přecházejí do fáze generativního růstu za účelem tvorby květu. Absencí hnojení, tedy nepřímo napomáháme nežádoucím plevelům k jejich rozmnožování. Chudé půdy jsou ideální pro tvorbu mechu, která je též pro trávník nežádoucí.

K mé práci patří i hnojení trávníků, včetně specifických postřiků - např. proti plísňovým a houbovým onemocněním, mechu, dvouděložným plevelům, aj.

Vertikutace - Z anglického (vertical cut- tedy svislý řez) je metoda, která se používá pro odstranění a eliminaci zplstnatělých suchých zbytků trávy v travním drnu. Prořezáním vrchní vrstvy půdy se zlepší příjem vláhy, živin a vzduchu, zároveň se přesekají staré travní výběžky, čímž se podpoří tvorba nových výhonků a dochází tím ke zmlazování trávníku. A v neposlední řadě tento zásah nesvědčí dvouděložným rostlinám.

Aerifikace - Jak už název sám napovídá, jedná se o metodu provzdušnění trávníku, respektive provzdušnění zhutněné půdy, ve které rostou jeho kořeny. Namáhané mohou být celé travní plochy, nebo jen místa, kde se často chodí, např. oblíbené cestičky, ať už naše, nebo domácích mazlíčků, místa kolem bazénů, teras, atd... Zvláště pak po zálivce, či vydatném dešti dochází k sesedání a tím zhutnění půdy, která se pak stává obtížně prostupnou pro vzduch a jiné potřebné látky.

PŘI SVÉ PRÁCI SAMOZŘEJMĚ ZAJISTÍM I ODVOZ A LIKVIDACI BIO ODPADU

Plotostřižna
Vypěstováno v roce 2024
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky